fbpx
shelfee - woman shopping

Μια ημέρα με τo Shelfee

To Shelfee είναι η εφαρμογή που συνδέει επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά με το περιβάλλον του λιανεμπορίου όπου βρίσκονται τα αγαθά τους. Για να λειτουργήσει σωστά, όμως, η εφαρμογή χρειάζεται έναν συνδετικό κρίκο. Σωστά μαντέψατε…Ο συνδετικός κρίκος είστε εσείς! Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που έχουν κατεβάσει το Shelfee και βρίσκονται ήδη στα καταστήματα για ψώνια ή σκοπεύουν να πάνε να ψωνίσουν μέσα στην ημέρα.

Πώς όμως ακριβώς γίνεται αυτό; Απλώς φανταστείτε το επόμενο σενάριο. Αν και φανταστικό, είναι εντελώς τυπικό και χαρακτηρίζει πλήρως τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω από το Shelfee…

Η Milkyway A.E. είναι μια βιομηχανία παραγωγής και διακίνησης γάλακτος. Κάθε ημέρα η επιχείρηση διανέμει φρέσκο γάλα σε σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρία διαθέτει και μια ομάδα merchandisers, προσωπικό ειδικευμένο στον έλεγχο των προϊόντων και του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα και οι οποίοι πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους σε διάφορα σημεία και σε διαφορετικές ώρες. Όμως αυτή η ομάδα επισκέπτεται κατά κύριο λόγο τα πιο σημαντικά σούπερ μάρκετ αφήνοντας την πλειοψηφία των σημείων χωρίς τακτικούς ελέγχους. Είναι φυσικό: για λόγους κόστους δεν μπορεί να βρίσκονται παντού κάθε στιγμή!

Ο Αλέξανδρος Κ. είναι εμπορικός διευθυντής στην Milkyway και κάθε ημέρα λαμβάνει και μελετά τα αποτελέσματα των επισκέψεων του δικτύου των merchandizers, αλλά δεν διαθέτει πληροφορίες από παντού. Γνωρίζοντας ότι αυτό είναι αδύνατο, επικοινωνεί με εμάς!

Ο Αλέξανδρος Κ. μας λέει ότι θέλει να καλύψει 120 σούπερ μάρκετ από την Δευτέρα της ερχόμενης εβδομάδας στις 12 το μεσημέρι έως και το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας στις 6 το απόγευμα. Από τα σούπερ μάρκετ αυτά, 30 είναι στο λεκανοπέδιο, 15 στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε 24 πρωτεύουσες νομών σε όλη την Ελλάδα. Οι επισκέψεις θέλει να γίνονται από τις 12 το μεσημέρι και μετά και οι πληροφορίες που θέλει να μάθει είναι εάν την ώρα της επίσκεψης υπάρχει γάλα Milkyway πλήρες και ελαφρύ στις συσκευασίες των 1.5 και 2 λίτρων καθώς και πόσα μπουκάλια από κάθε συσκευασία.

Εμείς συμφωνούμε με τον Αλέξανδρο Κ. ότι η αμοιβή για την αποστολή αυτή θα πρέπει να είναι 6 ευρώ για κάθε σωστή αποστολή στοιχείων μέσω του Shelfee και δημιουργούμε την εργασία στο διαχειριστικό πρόγραμμα της εφαρμογής. Αρχικά ελέγχουμε εάν στην βάση μας υπάρχουν τα σημεία τα οποία πρέπει να καλύψουμε και όσα δεν υπάρχουν τα ανεβάζουμε ένα προς ένα. Στην συνέχεια φορτώνουμε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζει η εφαρμογή και δημιουργούμε και το ερωτηματολόγιο μαζί με τις οδηγίες για την εργασία.

Το Shelfee πλέον ξέρει ότι το πρωί της Δευτέρας την ερχόμενη εβδομάδα, 120 νέες «σημαίες» θα ανάψουν στον χάρτη  περιμένοντας μία προς μία να σβήνει κάθε φορά που κάποιος από εσάς θα αναλαμβάνει να πάει στο σημείο να φέρει σε πέρας την αποστολή. Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα της ίδιας εβδομάδας θα πρέπει να έχουν σβήσει όλες.

Η Δήμητρα Σ. είναι φοιτήτρια στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει λογαριασμό στην εφαρμογή μας. Το πρωί της Τρίτης ανοίγει την εφαρμογή και βλέπει δύο καινούρια γαλάζια σημαιάκια στην πόλη του Ηρακλείου. Το ένα είναι κοντά στο σπίτι της, ενώ το άλλο είναι 500 μέτρα πιο μακριά από την Σχολή της. Πατώντας στο πρώτο ενημερώνεται ότι εκεί υπάρχει διαθέσιμη μια αποστολή για έλεγχο διανομής για το γάλα Milkyway η οποία θα την ανταμείψει με 600 credits (6 ευρώ) στον λογαριασμό της.

Διαβάζει τις οδηγίες για την αποστολή και βλέπει ότι θα πρέπει να επισκεφθεί το σημείο από τις 12 το μεσημέρι και μετά καθώς και ότι πρέπει να συλλέξει πληροφορίες και εικόνα για τις διαφορετικές συσκευασίες. Ο χρόνος που διαθέτει από την εγγραφή μέχρι την επίσκεψη είναι 1 1/2 ώρα, ενώ έχει 30 λεπτά να εκτελέσει την αποστολή μέσα στο κατάστημα.

Αποφασίζει στις 11 να κάνει εγγραφή για το σημείο κοντά στο σπίτι της. Αμέσως η γαλάζια σημαία για αυτό το σημείο χάνεται από τον χάρτη. Πλέον η αποστολή είναι δική της και δεν πρόκειται να πάει κανείς άλλος να την εκτελέσει. Φτάνει στο κατάστημα στις 12:15 και κάνει check-in. Αυτό σημαίνει ότι το Shelfee ελέγχει μέσω GPS ότι η συσκευή που έχει η Δήμητρα είναι όντως κοντά στις συντεταγμένες που έχει το σημείο που πρέπει να επισκεφθεί. Το check-in ολοκληρώνεται και η εφαρμογή την ενημερώνει ότι έχει 30 λεπτά να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και να ολοκληρώσει την εργασία.

Η Δήμητρα έχει ολοκληρώσει την εργασία μέσα σε 6 λεπτά και κάνει αποστολή των δεδομένων. Στο γραφείο μας, το διαχειριστικό πρόγραμμα μας ενημερώνει ότι έχουμε μια ακόμα ολοκλήρωση από το σημείο που αντιστοιχεί στο σούπερ μάρκετ εκείνο του Ηρακλείου Κρήτης. Αμέσως ξεκινά ο ποιοτικός έλεγχος: βλέπουμε όλες τις απαντήσεις και το υλικό που μας έχει συγκεντρώσει η Δήμητρα. Κάθε μία απάντηση ανταμείβεται ξεχωριστά και αφού όλα είναι σωστά το σύνολο φτάνει τα 600 credits τα οποία πιστώνονται στον λογαριασμό της Δήμητρας.

Ο Αλέξανδρος Κ. ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παίρνει τις πληροφορίες για το προϊόν του: Μαθαίνει ποιες και πόσες συσκευασίες για το γάλα Milkyway υπήρχαν στο σούπερ μάρκετ που πήγε η Δήμητρα την Τρίτη στις 12:23 το μεσημέρι. Βλέπει, μέσα από τα μάτια και το κινητό της Δήμητρας πώς ήταν τα προϊόντα του στο ράφι εκείνη την στιγμή, την συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, στο συγκεκριμένο κατάστημα. Αυτό που δεν γνωρίζει – και δεν θα μάθει ποτέ! – είναι ότι ήταν η Δήμητρα Σ. εκείνη που έφερε σε πέρας την αποστολή! Δεν θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει άλλωστε.

Στο μεταξύ, στη σχολή της η Δήμητρα ελέγχει στο Shelfee τις εγγραφές της και βλέπει ότι η εργασία για το Milkyway είναι ολοκληρωμένη. Ελέγχει και το «πορτοφόλι» της και βλέπει ότι 600 credits έχουν περάσει στον λογαριασμό της. Σύντομα, όταν αυτά φτάσουν τα 2000, θα μπορεί να τα ζητήσει και να της τα στείλουμε στον τραπεζικό λογαριασμό της. Εν τω μεταξύ η ώρα έχει πάει 4, τα μαθήματα έχουν τελειώσει και μπορεί να πάει για καφέ με τους συμφοιτητές της. Στον δρόμο ελέγχει πάλι το Shelfee και βλέπει ότι η γαλάζια σημαία για το σημείο που είναι κοντά στην σχολή της υπάρχει ακόμα. Γιατί να μην κερδίσει άλλα 600 credits εύκολα? Λέει στην παρέα της να την ακολουθήσει για λίγα λεπτά σε μια αποστολή.

Το ενδιαφέρον κεντρίζεται και όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στο κινητό της. Η Δήμητρα κάνει εγγραφή για το δεύτερο σημείο και εξηγεί τι πρέπει να κάνει στην παρέα της. Δεν χρειάζεται πλέον να διαβάσει τις οδηγίες. Η δεύτερη σημαία χάνεται και αυτή από τον χάρτη και σε 10 λεπτά η παρέα έχει φτάσει στο σημείο. Όλοι συμφωνούν ότι είναι σαν παιχνίδι.

Η διαδικασία στο γραφείο επαναλαμβάνεται και ο Αλέξανδρος Κ. έχει πάρει την πληροφόρηση που επιθυμεί από το Ηράκλειο Κρήτης. Η Δήμητρα Σ. έχει κερδίσει 12 ευρώ και το Shelfee 7 ακόμα νέα μέλη στην κοινότητά του.

Στο φανταστικό αυτό σενάριο, η Δήμητρα Σ. ήταν τα μάτια του Αλέξανδρου Κ. εκείνη την Τρίτη στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Δήμητρα βρέθηκε εκεί μέσω του crowd-sourcing και ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εταιρίας και του περιβάλλοντος λιανεμπορίου. Σίγουρα δεν ενήργησε όπως ένας εκπαιδευμένος merchandiser, αλλά αυτά που της ζητήθηκαν να φέρει σε πέρας δεν ήταν στον ίδιο βαθμό δυσκολίας και κυρίως επέμβασης στο κατάστημα από αυτά που πρέπει να κάνουν οι  merchandisers. Οι αποστολές μας ποτέ δεν έχουν αυτήν την δυσκολία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν αυτό που κάνουν οι merchandisers.

Όλη η κοινότητα του Shelfee είναι ανώνυμη για τις εταιρίες που ανεβάζουν αποστολές. Ο ρόλος τους είναι να αποτελούν τα μάτια ανθρώπων σαν τον Αλέξανδρο Κ. – τον πελάτη – μέσα στα καταστήματα. Όσο πιο μεγάλη η κοινότητα αυτή, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρώνονται αποστολές σε όλο και πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος.

Πάντα θα υπάρχει κάποιος «εκεί κοντά» να μεταφέρει την πληροφορία που θέλει ο πελάτης. Ο πελάτης θα ανταμείψει αυτόν που θα φέρει την πληροφορία και η ανταμοιβή αυτή θα είναι καλή σε σχέση με αυτό που πρέπει να γίνει. Ο πελάτης βγαίνει κερδισμένος γιατί λαμβάνει πληροφορία με ακρίβεια και αμεσότητα η οποία του στοιχίζει λιγότερο από ότι εάν έστελνε δικό του προσωπικό ή άλλους επαγγελματίες. Η κοινότητα βγαίνει επίσης κερδισμένη γιατί ανταμείβεται άμεσα συμμετέχοντας εθελοντικά στο έργο συλλογής στοιχείων που είναι εύκολα, άμεσα διαθέσιμα και συλλέγονται χωρίς κόπο. Μέσα από το κινητό μας που είναι πάντα μαζί μας!

Εσείς ακόμη να κατεβάσετε το Shelfee στο κινητό σας; Κάντε το τώρα κλικάροντας απλά ΕΔΩ!